Om Marie Nilsson och Stuteri Exzentric

Marie Helene Nilsson föddes 20 oktober 1967 i Västerås, tillverkad av pappa Tord och mamma Annette. Lillebror Mattias ingår också i familjen. Jag har sedan unga år varit intresserad av djur, natur och avel. Efter obligatorisk skolgång blev det fast anställning på Hamre Ridcenter i Västerås där jag förutom att ta hand om stall och lektionshästar även följde med ridskolechefens familj ut på hopptävlingar landet runt. På Hamre fanns bland annat ett helt gäng underbara små welshponnyer som härstammade från Vallrum stuteri i Ransta. Det var dessa ponnyer som lade grunden för mitt stora intresse för rasen. På ridskolan fanns även SWB-stoet Zaba som blev min allra största favorit.

I juni 1990 flyttade jag och Zaba till Färentuna som ligger på underbara Mälaröarna strax väster om Stockholm. Där började jag jobba hos Olle och Yvonne Lindström på Östertorps stuteri som under många år var mycket framgångsrika uppfödare av främst shetlandsponnyer. Stuteriet avvecklades 2004 och tillsammans med Olle och Yvonne flyttade jag till en mindre gård ca. 2 km från Östertorp. Här finns två boningshus där jag hyr det ena. Mina ponnyer går i lösdrift med tillgång till boxar, en liten sadelkammare och fina hagar med utsikt över Mälaren. Yvonne finns inte längre kvar i livet. Nu jobbar jag halvtid för Solna Ridskola AB som drivs av Olle. Förutom att jag jobbar i ridskolestallet några dagar i veckan så sköter jag även det administrativa med löner, bokföring m.m. Efter att Olle fick en stroke behöver han hjälp med det mesta hemma på gården så resten av arbetsveckan ägnar jag åt att vara personlig assistent.

Den 5 september 1998 godkändes Exzentric som stuterinamn hos Svenska Ponnyavelsförbundet (SPAF). På den tiden var reglerna för att registrera ett stuterinamn sådana att man måste ha fött upp minst fem stycken stamboksberättigade och registrerade ponnyer. Namnet Exzentric är en sammanslagning av delar ur Östertorps Extras namn eftersom det var hon som var mor till de fem ponnyerna. Nu pryder registreringsbeviset från SPAF sin plats på väggen och alla ponnyavkommor som är födda hos mig bär namnet som prefix. Fram till 20 april 2019 är det 37 stycken till antalet. Lägg sedan till ett föl (SWB) men han fick tyvärr inget stuteriprefix. 

 

Två artiklar om mig från Tidningen Ridsport. Laddas ner som PDF-filer till din egen dator när du klickar på respektive länk.

Uppfödarporträtt Marie Nilsson - Stuteri Exzentric.pdf (890813)

Bilisterna bländas av Marie.pdf (2070825)

 

Om du har ytterligare frågor eller om du vill boka ett besök tveka inte att kontakta mig.

 

Jag och Östertorps Extra. Foto: Johanna Lagnevall.